Man’s Search For Meaning av Viktor Frankl
Innan jag börjar
Detta är en tung bok att läsa, med otroliga grymheter som beskrivs i detailj. För den som inte känner till boken handlar det om Viktor Frankl, som beskriver sina upplevlser och tankar kring att ha varit fånge i förintelselägret Auschwitz. Den innehåller också mycket filosofi och här bryter jag ner mina tankar kring det.
Detta tar jag med mig från boken
Den som saknar ett varför att leva var mycket snabbare på att dö än de som hade en tro på något efter alla hemska upplevelser.
Personerna i lägret som hade en fixerad tanke på att de var hemma till julafton 1944, dog i mycket större utsträckning när julen passerat och inga goda nyheter om att kriget var påväg att ta slut.
Fångarna själva var i stor grad de också som gjorde det möjligt att bedriva verksamheten i lägret. Det allra skitigaste jobbet som personer hade var de som kallades för Capos. Capos var själva fångar, fast med en previligerad rang jämfört med andra fångar. Dessa behandlade sina fångar riktigt dåligt, sämre än SS och var de som rensade gaskammarna från kroppar och bedrev kremeringen.
Viktor Frankl reflekterar över att en stor del av överlevnaden var kopplat till att försöka hålla sig frisk, äta så mycket som möjligt (även fast det var en stor brist på mat för fångar) och att hålla sinnet på att det finns någon efter detta helvetet.
En person som har ett varför att existerar kan leva med nästan vilket hur som helst
Ett citet som spelade ut sig, då personer saknade princip allt i livet och var nere på en så enkel nivå som möjligt. Det som finns kvar då är det som varje människa har inom sig, sitt inre driv för att överleva, sitt hopp.
Ett stycke som fastnade för mig är på sida 110 i boken: “Thus it can be seen that mental health is based on a certain degree of tension, the tension between what one has already achieved and what one should become. Such a tension is inherent in the human being and therefore is indespensable to mental well-being. We should not, then, be hesitant about challenging man with a potential meaning for him to fulfill. It is only thus that we evoke his will to meaning from its state of latency. I consider it a dangerous misconception of mental hygiene to assume that what man needs in the first place is equilibrium or, as it is called in biology,”homeostasis,” i.e., a tensionless state.”
Vi människor behöver blir stimulerade på en lagom nivå för att må bra.
Meningen med livet
Meningen med livet enligt Viktor Frankl är att det inte finns någon generellt mening för all människor utan det är en mening för varje människa i varje enskild tidpunkt. Olika personer har alltså hela tiden olika syften med sina liv.
Ett par sidor senare i boken beskriver Viktor Frankl vilka punkter detta är som han tror är kärnan i att existera.
Kärnan i att existera
- Genom att jobba eller att göra en god gärning
- Genom att uppleva något eller att påträffa någon.
- Genom att ändra vår attityd till att se lidande för vad det är.
Första punkten är handlar om att uppnå ett mål som du har satt upp, exempelvis har en idrottare ett mål med att nå en guldmedalj i nästa tävling. Idrottaren kommer att träna för att ha de bästa möjliga förutsättningarna för att nå sitt mål när tävlingen sker, och när målet är upplått så frigörs en mening med existerandet. Enkelt!
Andra punkten handlar om att uppleva något, att åka till en ny plats och se kultur. Att träffa en ny person som är älskvärd och fyller en god mening i livet för personen. Det kan handla om att göra en aktivitet tillsammans, med en vän eller flera samtidigt. Aktiviteten kan vara som att åka utomlands med sina bästa vänner till en närliggande stad och ha en sjukt rolig helg.
Tredje punkten handlar om meningen med lidande och denna är den som inte är lika självklar anser jag. Det är endast applicerbart i vissa tillfällen, exempelvis när en närstående person går bort och sorgen tar vid. Det är då möjligt att finna mening med livet genom att sörja personen som är borta och att leva vidare. Genom att leva vidare är det troligen det som personen som gick bort också önskar för den sörjande. Det som händer här är att attityden mot den döda förändras, den sörjande kan då enbart fokusera på att sörja och lida för att senare kliva ut på andra sidan när tiden är inne.
Viktor Frankl drar ett exempel i boken som handlar om en man som förlorat sin hustru och ej kommer till ro i sinnet efter det. Viktor Frankl ber mannen att enbart dedikera tid till att sörja sin bortgångna fru. Efter att ha lagt ner tiden på det kommer det att släppa och bli lite lättare efter en tid.
Min filosofi
Enligt min egen filosofi är det fyra punkter som behöver fungera för att må som bäst: fysisk, psykisk, mental och spirituell hälsa. Spirituella delarna är det som sätter meningen med existerandet, men rent praktiskt är det en kombination av att göra fysiska, psykiska och mentalt simulerande aktiviteter. Spirituellt är princip att fundera vad det är som är meningsfull i dessa andra områden.
Första punkten som Viktor Frankl tar upp är ganska lik mental stimulans, men också något som är känslomässigt (psykiskt). Mentalt i den formen att du gör ett arbete för någon annan som i sin tur utvecklar din egen förståelse kring ämnet (Du upplever något nytt) samtidigt som du bygger en relation med personen som du utför arbetet för (psykiskt).
Andra punkten är något som egentligen inte riktigt passar in i mitt ramverk, men jag köper absolut att det är meningsfullt att uppleva nya saker. Detta blir på sätt och vis en känslomässigt grej, även fast det inte är direkt koppat till en människa att uppleva ett annat land eller kultur.
Tredje punkten som handlar om lidande är också något som är känslomässigt då det är en relation som har tagit slut. Tillvägagångssättet som han beskriver är mycket intressant att enbart fokusera på lidanade för att bli starkare och ta sig igenom. Jag instämmer att det låter som en kass idé att bära runt på en tung sorg. Mitt ramverk har inga specifika principer för att hantera dessa situationer, men Viktor Frankl har något vettigt här.