Aktiecase Note

aktieanalys
bolagsanalys
aktiecase
Author

Jakob Johannesson

Published

October 21, 2024

Important

Tänk på att investeringar alltid innebär ett risktagande. Köp aldrig akter utan att göra din egen analys och kom ihåg att du kan förlora delar eller allt av det kapital du investerar.

Note aktiecase

Grunden för caset: Regionalisering, enkelt att förstå och en relativt låg värdering.

Note är en EMS tilverkare med fabriker i sverige, Finland, england (Western world) och Estland, Bulgarien samt kina (Rest of the world). Flesta kunderna är industri. Vissa är medtech, andra är kommunikation och andra är greentech. 75 procent av intäkterna är i västvärlden. Runt 40 procent av omsättningen är instdustrial. Senaste kvartalet var det mer än 55 procent. Greentech har det tufft. Ca 1500 anställda. Tillväxt genom förvärv och organiskt.

Jämfört med Peers är Note en av de med lite högre kvalité, generellt haft lite högre värdering, marginaler och organiskt tillväxt. Bortsett från Nolato och Incap är det Note som har bäst marginaler sedan 2020. Organiska tillväxten har varit ganska stabil på runt 12 procent, där Note också rankar bra bland peers, speciellt sätt till stabilitet i sin tillväxt.

Vad är caset? Omsättningstillväxt på runt 15 procent per år framåt, drivet av regionalisering och nya aktörer på elektronikmarknaden i Norden. Jag ser att rörelsemarginalerna stabiliserar sig över tid runt 10 procent, vilket bara det är runt 25 procent upp från dagens 8 procent. Multipeln bör vara runt 15x, det är snitt på 10 år. Just nu är den 13,7x P/E på ganska låga vinstmarginaler på runt 6,7% rullande 12 månader. Dessa två faktorerna tillsammans motiverar ett högre värde på Note. Så växer med runt 15% inkl förvärv, P/E kan justeras upp till runt 17-18x vinsten och marginalerna kan gå upp med 2 procentenheter.

Kunder som plejd och waystream lär vara bra för bolaget. Det finns säkert ganska många sådana kunder som har note som leverantör pga de vi inte ha allt i Kina. Jobbigt att ha egen fabrik i Sverige. Bettar att exponeringen mot Kina bör minska över tid, när det byggs fler fabriker i Sverige.

Från dagens 13,7 P/E till 18 och rörelsemarginal ska upp till 10 procent så är det runt 50% potential.

Jag tror att det är ett bra läge att köpa, börsen verkar vara kortsiktigt inställd på att alla kontraktstillverkare har problem och har tappat vyn på det längre perspektivet. Med lägre räntor, mer produktion outsourcat och mer regionalisering lär kontraktstillverkarna ha en god framtid framför sig.

Jag äger inga aktier i Note.