How to Feel Good 101

Reflektioner
När hjälpte du dig själv och gjorde något riktigt snällt mot dig själv? Fokusera på att hjälpa dig själv så mycket som möjligt, så kommer du med tiden att må väldigt bra
Author

Jakob Johannesson

Published

June 12, 2024


Reflektioner

När hjälpte du dig själv och gjorde något riktigt snällt mot dig själv? Fokusera på att hjälpa dig själv så mycket som möjligt, så kommer du med tiden att må väldigt bra.

Att må bra består i sin grund av fyra olika typer av stimulanser: Fysiskt träning, relationsbygge, sätt av tid för att reflektera och fokusera på att lösa problem som intresserar dig.

  1. Fysisk träning kan komma i många former. Löpning är en av de enklaste och mest basala, men gör det du gillar mest. Sätt av så du får en handfull tillfällen per vecka. Försök att kombinera det med andra stimulanser, som att springa tillsammans
  2. Relationsbygge handlar om att göra något med dina vänner eller partner. Gå ut och festa eller ta ett par öl på en krog. Denna är antagligen den viktigaste för att känna tillhörighet, en av de grundpelare som vi flockdjur behöver för att må bra.
  3. Mental hälsa handlar om att ta hand om sin förmåga att fokusera och att bygga mentala modeller för att lösa problem. Oftast handlar det om att jobba, men det kan även vara att läsa en bok eller göra någon annan hobby som kräver fokus.
  4. Reflektion, meditation, sätta mål och bygga mentala modeller är en av de mest kvalitativa tiden det går att få ut som människa. Spirituellt hälsa är en motpol till mental hälsa, där du hinner bearbeta den omfattande stimulans som var dag ofta är.

Första gången jag kom i kontakt med dessa fyra pelare var i boken 7 habits of highly effective people. Om du inte läst den, gör det.